PERSBERICHT !!

PERSBERICHT

Zeeuwse dansscholen willen duidelijkheid

Eigenaren van dansscholen in Zeeland zijn dringend op zoek naar duidelijkheid over wanneer zij de danslessen binnen weer kunnen hervatten. Zowel voor kinderen als volwassenen. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland, waaronder circa 36 Zeeuwse scholen, is er nog geen landelijk beleid. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Wel dansen op school, niet in de dansschool? 

Daarnaast: het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is volstrekt onduidelijk. Zo mogen kinderen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in  dansstudio’s onder leiding van een dansdocent, waar de ruimte om te dansen vaak veel groter is. Nu gaan veel balletscholen wel buiten dansen, maar het vinden van een goede ondergrond is lastig. Ook door de onvoorspelbaarheid van het weer geven de dansdocenten het liefst in de dansschool zelf les, in de vaak goed geventileerde zalen. Daarnaast experimenteren balletstudio’s nu al weken met online lessen, maar ook daar zitten nadelen aan.

Dansscholen verenigd

Ruim 1500 dansondernemers sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. Zij overhandigden op 11 mei een Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen en volwassenen. Een reactie laat tot op heden nog op zich wachten. Ook DanZee, de provinciale organisatie voor dans, maakt zich hard voor de belangen van de Zeeuwse dansscholen, die nu als zelfstandig ondernemers hard getroffen worden. Vandaar deze noodkreet om meer duidelijkheid, mede namens Balletschool Anita Bekers (Oostburg).

Balletschool naar buiten

Vanaf dinsdag 2 juni tot en met donderdag 9 juli gaat ‘het dak eraf’ bij Balletschool Anita Bekers in Oostburg. Het hele interieur in de balletzaal gaat naar buiten. Daar kunnen zij volgens een helder protocol dat is goedgekeurd door de gemeente Sluis met alle groepen buiten op het schoolplein dansen. Zo sluiten zij swingend dit bizarre dansseizoen af en hopen op beter nieuws voor het komende dansjaar.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anita Bekers, bestuurslid van Stichting DanZee en balletschoolhouder van Balletschool Anita Bekers, via T. 06-54952331 of E. abekers@zeelandnet.nl

Stichting DanZee is een vrijwilligersorganisatie die jaarlijks i.s.m. ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland  diverse talentontwikkelingsprojecten op het gebied van dans voor de Zeeuwse jeugd organiseert. Ook behartigen zij de belangen van de Zeeuwse danssector.